Zelf koekjes bakken is leuk om te doen, met of zonder kinderen. Heb je binnenkort een feestje? Zet eens een bak zelf gebakken koekjes op tafel. Het is een originele traktatie en je weet zelf precies wat er in zit!

Zelf koekjes bakken? Hoe doe ik dat?

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare mix in de supermarkt kopen. Maar zelf deeg maken is ook leuk om te doen en echt niet zo moeilijk.

Wat heb ik nodig?

  • 100 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram zachte boter
  • snufje zout

Rol het deeg uit tot 4 millimeter dikte. Nu kan je met leuke uitsteekvormpjes koekjes uitsteken. Je kan van het deeg ook een lange dikke rol maken en hier plakjes van 4 millimeter van snijden. Verwarm de oven voor op 160 graden, de baktijd is ongeveer 25 minuten.

zelf koekjes bakken

Variaties

Natuurlijk kan je met dit recept variëren, voeg 3 eetlepels cacao toe voor chocoladekoekjes of 50 gram rozijnen voor rozijnenkoekjes. Je kunt ook versieren met glazuur, dit maak je door één eetlepel water en 100 gram poedersuiker met elkaar te vermengen. Als versiering strooi je er bijvoorbeeld hagelslag op. Wil je extra crunchy? Dan kan je met een speciale creme brulee-brander eerst het deeg bovenaan nog wat aanschroeien alvorens je de hagelslag toevoegt. Extra crunch! Smullen maar!